בס"ד

מידע חיוני - להורי הרך הנולד

בשעה טובה ומוצלחת שמחים אנו להציג בפניכם מידע זה, העשוי לבוא לתועלת הורי הרך הנימול בהשתתפות ההורים

יצוין בזאת ,כי אצל רוב ההורים- רווחת הדעה שאין צורך בכל ידיעה מוקדמת אצלם, בכל הקשור לברית, היות וההורים ממנים את המוהל, להיות שליחם בכל מעשה הברית והטיפול בתינוק.
גישה זו נכונה בעיקרה, אומנם, רצוי שיהיה לכם מידע בסיסי בעניין בריאותו התקינה של הילד לפני הברית ובמצבו לאחר הברית, אין בכדי לדעת מתי אלכם- ההורים להפנות את צומת ליבו של המוהל לכך, והן להענקת תחושת הרוגע אצלכם שהכול אכן כשורה.

1. שאלה: האם ישנה איזו שהיא ידיעה ספציפית נחוצה וחשובה- שכדאי להורים לדעת, בכל הקשור למצב בריאותו של התינוק טרם הברית? ומה בדיוק המטרה, בבדיקת התינוק לפני הברית?

ראשית כל יש לציין כי היות ועריכת ברית המילה ביום השמיני היא מצוה מהתורה, כלומר: חובה "הלכתית", לפיכך, הקביעה אם תערך הברית בזמנה או תדחה מיום השמיני להיעשות ממבט הלכתי
אך היות ועלינו לוודא לפני הברית, שמצב בריאותו של התינוק אכן תקין, לפיכך, בראש ובראשונה על התינוק להיבדק על ידי המוהל, ובאם מתעורר ספק בקשר לבריאות הילד או שנמצאת אצל התינוק תופעה הנראית בלתי שגרתית, ישלח להיבדק על ידי רופא שיקבע את מצב בריאותו. לאחר מכן,על המוהל להחליט אם ברית המילה יכולה אכן להיערך ביום השמיני או שעליו לדחותה על פי דרישת ההלכה.

2. נבקש הסבר לגבי דחיית הברית עקב צהבת:

ראשית כל, נדגיש כי נדרש להבדיל בין צהבת פתולוגית (מחלת הצהבת)שהיא תוצאה ממחלה זיהומית בכבד, לבין צהבת היילודים- שאינה מחלה, אלה תופעה נורמלית אצל הילוד- שנגרמת עקב חוסר בשלות הכבד בימיו הראשונים. דחיית הברית עקב צהבת היילודים. זהו דבר שכיח למדי. ע"פ רוב תידחה הברית לימים ספורים בלבד, עד לירידת רמת הבילירובין לדרגה הרצויה . במקרים קיצוניים יותר בה עולה הצהבת למספר גבוה מאוד, יש ונדרש על פי ההלכה שבעה ימים נוספים מעת ירידת הצהבת, על כן. כאמור, בכל מקרה יש להיוועץ במוהל שיקבע אם מצד ההלכה יש אפשרות למול, או שיש להמתין עדיין. לגבי רמת צהבת נמוכה, שבה אפשר ומותר עדיין למול בזמן ואין צורך לדחות את הברית מיום השמיני,
לסיכום:
ילד בריא, שמשקלו תקין צהבת מתחת לרמה הנדרשת, עיניו נקיות- ללא הפרשות, מגיב בערנות אינו אפתי, שלא התגלו אצלו סימפטומים בלתי שגרתיים -ניתן למולו בזמן. אך אם נראה בוא שינוי שאינו טבעי, עליכם לידע את המוהל על כך.

3. שאלה: איך אנו נדע באיזה יום צריך לעשות את הברית.

תשובה:
( א ) במקרה של לידה רגילה:
באופן עקרוני הסימן הפשוט ביותר למנות את יום המילה הוא שביום בוא נולד התינוק באותו יום בשבוע שאחרי יצא יום המילה לדוגמה תינוק שנולד ביום ראשון הברית תצא ביום ראשון שלאחריו בתנאי שהתינוק נולד לפני השקיע אם הוא נולד אחרי השקיעה אז זה נחשב ליום שני ומלים את התינוק ביום שני בשבוע לאחריו אם הוא נולד ממש בזמן השקיעה או בסמוך לו לפני או אחרי אז יש להתייעץ עם המוהל מה הדין במקרה כזה יוצא מזה גם אם התינוק נולד בשבת אז המילה דוחה את השבת ומלים את התינוק ביום השבת.
( ב ) במקרה של ניתוח קיסרי:
במקרה של ניתוח קיסרי, הדין שונה רק בדבר אחד, אם התינוק נולד ביום שבת הברית תדחה ליום ראשון, וכל זה מדובר כשהתינוק נולד בריא ובמשקל תקין.
( ג ) במקרה שהתינוק היה חולה לפי כללי ההלכה או הרפואה:
במקרה שהתינוק היה חולה פי כללי ההלכה או הרפואה אנו מחכים שבוע ימים מיום שהתינוק החלים ויצא מכלל סכנה זה יכול להיות פג צהבת גבוהה הפרשות חזקות מהעניים מחובר לאינפוזיה כמה ימים.
לסיכום:
אנו מונים את יום הברית מיום שנולד עד לאותו יום בשבוע שלאחריו,
במקרה שהתינוק נולד בסמוך לשקיעה לפני או אחרי יש להתייעץ עם המוהל לגבי יום הברית.
במקרה שהתינוק נולד בניתוח קיסרי אנו מונים לו שמונה ימים מלבד אם היום השמיני יצא בשבת אז הברית תדחה ליום ראשון
במקרה שהתינוק נולד חולה או חלה בימים שלפני הברית יש לבחון באיזה יום לעשות את הברית על פי שיקול הלכתי ורפואי

4. שאלה: איך אמור התינוק להתנהג אחרי הברית

תשובה:
מבחינה זו נבדלים התינוקות מאוד זה מזה, ולמעשה הכל תלוי ברגישותו וטבעו של התינוק. תינוקות רבים יגלו ביממה הראשונה שאחרי הברית, רגישות יתר או אי שקט, נראה שהם חשים שלא בנוח ואינם רגועים . תופעה זו היא רגילה ביותר, אך אל לכם לדאוג, נסו להקצות עבורו זמן נוסף של תשומת לב.
תינוקות מסוימים עשויים להירדם מיד לאחר הברית, ולאחר מספר שעות יחלו לגלות סימנים של חוסר רגיעות, אך תינוקות אחרים מסוגלים להתנהג אף להפך. אך בדרך כלל, מיום השני ואילך ובאופן כללי יירגעו וירגישו טוב יותר

5. שאלה: כיצד על ההורים לטפל בתינוק בימים שאחרי הברית?

תשובה:
הכלל החשוב ביותר עליו צריכים ההורים לשמור בעת הטיפול בתינוק לאחר הברית הוא- "ההיגיינה".
נקודה זו היא חשובה ביותר להורים, מפני שבניגוד לשאר העניינים ההלכתיים והרפואיים אשר עליהם מופקד המוהל, הרי שהאחריות על שמירת הסטריליות וההיגיינה בימים שאחרי הברית מוטלת על ההורים.
בימינו כאשר התפתחות הרפואה הגיעה לשיאים חדשים, אנו מודעים לכך בברור כי הדרך היעילה ביותר להחלמה מהירה, היא השמירה על הניקיון. כיום, כל העוסק בענייני רפואה – החל מחובש זוטר וכלה במנתח מומחה – ידועה, כי הצעד הראשון הנדרש ממנו, הוא ההגנה על המטופל מפני זיהומים.
זוהי תורת ה"סטריליזציה", אשר נחוץ ליישם אותה ולהקפיד עליה ביתר שאת, הן מבחינת המוהל, והן מבחינת ההורים וכפי הוראותיו של המוהל

לסיכום:
כאשר השמירה על הניקיון נעשית ביסודיות, מובטח כי ההחלמה תהיה מהירה, ובפרט כאשר אנו עוסקים בתינוק רך, המסוגל מעצם טבעו להחלים במהירות, בתנאי שאכן נשמרים בקפידה כללי ההיגיינה.
כל סוגי המשחות הינם כמעט מיותרים – כאשר שומרים על ההיגיינה הנדרשת ( ואף אינם מומלצים כל כך היות ועלולים לגרום לתופעות לואי אצל התינוק, וישנם תינוקות הרגישים במיוחד לחומרים מסויימים) אמנם, חיטוי ע"י תמיסת פולידין הוא מומלץ ומעיל לניקיון יסודי.
יתכן בכל זאת שהמוהל יתן לכם משחה מסויימת, הבדוקה אצלו מניסיונו האישי, והוכחה כטובה ומסייעת לריפוי מהיר.
דברים אלו הוצגו בפניכם כמידע כללי בלבד. הוראות מפורטות בקשר להכנות שלפני הברית ולאחריו, יימסרו ע"י המוהל בשעת מעשה.